Bekijk hier de populaire balletschoenen in ons assortiment!

Balletschoentjes worden gemaakt in drie soorten materiaal:

- leer
- canvas
- satijn
Persoonlijke voorkeur speelt een grote rol bij de aanschaf van 1 van deze drie soorten. Het is vooral belangrijk wat je lekker vindt zitten en hoe het staat.
- Leren balletschoenen zijn iets stugger dan de canvas en satijnen balletschoenen. De slijtage kan iets langzamer gaan en het leer vormt zich na een tijdje naar de vorm van de voet.
- Canvas is diervriendelijker, vaak ietsje goedkoper in aanschaf en loopt minder uit dan leer. Zowel voor professionals als amateurs is leer en canvas geschikt.
Sinds 2017 is er een nieuwe trend onder balletschoentjes; de elastische balletschoen. Deze vormt zich naar de voet. Voor de pasvorm zijn deze soort balletschoenen dus het mooiste.
- Satijnen balletschoenen zijn vooral esthetisch. Net als bij (gewoon) canvas lopen deze schoentjes nauwelijks uit. De Balletkledingwinkel verkoopt de satijnen balletschoenen op het moment niet.

Canvas balletschoenen wassen?
Dat kan! In de wasmachine, in een lingeriezakje, koud programma, en rustig centrifugeren. Een beetje mild wasmiddel kan, maar gebruik geen wasverzachter. De balletschoenen mogen niet in de droger, want dan gaat de vorm er uit.

Wat is het verschil tussen een splitzool en een hele zool?
Splitzool balletschoenen worden doorgaans gebruikt door de meer gevorderde danser en professional. Met een splitzool model kan een mooiere boog van de voet worden bereikt. Omdat de zool uit twee delen bestaat (zooltje onder de voet en zooltje onder de hiel) is er een betere balans nodig, doch het verschil is klein ten opzichte van de hele zool. Zowel volwassenen als kinderen dragen balletschoenen met hele zool vanwege het draagcomfort. Het zooltje loopt vanaf de voorvoet (ongeveer in het kuiltje van de tenen) tot het begin van de hiel. Het is ook een kwestie van gewenning in gevoel. Kinderen zijn nog niet zo gewend aan het gevoel van twee zooltjes en kiezen daarom voor een hele zool.

Waar moet je op letten tijdens het passen van de juiste balletschoen?
- zorg dat je een balletmaillot of dun sokje gebruikt bij het passen.
- zorg dat je teennagels geknipt zijn.
- er is geen rechts en links in de schoen, pas bij gebruik zal de vorm er in komen.
- sta rechtop met vol gewicht op de voet en laat de tenen niet krullen.
- als de tenen wel (een beetje) krullen, neem dan een maat(je) groter.

- is er teveel ruimte over bij de langste teen, dan is het lastiger om de voet mooi te kunnen strekken, dus zorg dat de balletschoen precies aansluit bij de langste teen.
- strek de voet, de hiel van de schoen mag niet gemakkelijk uitslippen.
- groeien de voeten nog? Neem hem dan op de groei en neem een halve maat groter. Het is jammer als het kind er na 1 maand is uitgegroeid.

Enkel elastiek aannaaien en de juiste positie bepalen
- Balletschoen aantrekken.
- Elastiek passen om wreef.
- Met potlood aan binnenkant schoen markeren.
- Het elastiek een beetje schuin bevestigen aan de binnenkant van de balletschoen met een paar stevige steekjes. Naai het elastiek niet te strak en niet te los. Zie ook illustratie:
BALLETSCHOENEN

Spitzen
Verwar de ‘slappe’ balletschoentjes (ook wel demi pointes genoemd) niet met spitzen (ook wel pointes genoemd). Spitzen hebben een harde punt van papier-maché en stof in de neus zodat danseressen op de tenen kunnen dansen. Er zit een koordje rondom de spitz zodat de hele schoen nauw aansluit op de voet. Verder zitten er twee satijnen linten en een elastiek over de wreef aan die voorkomen dat de spitz uitgaat. Soms wordt er een leertje op de neus geplakt zodat het minder glad is als je op de spitz staat. Spitzen verschillen in breedtematen en hardheden. Online is het lastig om spitzen kopen. Vraag daarom vooraf advies.

 

Terug
Onze voordelen:

Bestsellers

1.Balletmaillot met voet in licht roze van microfibre €9.95  €5.99
Korting: 40% korting
2.Leren balletschoenen met hele zool van Dancer Dancewear €16.95  €14.95
Korting: 12% korting